Min släktforskning

Bilden ovan visar Atlantic City, New Jersey, Amerika år 1914. Staden är en viktig pusselbit i den släkthistoria som berättats under hela min uppväxt. För att få klarhet i om det överhuvudtaget var någon substans i det jag hört bestämde jag mig för att börja nysta i historien. Det blev en spännande resa och historien om Sven August och Edvard blev en bok. Så började mitt stora intresse för släktforskning. Boken om Sven August och Edvard, ”Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår” blev också starten på mitt företag – Editum AB.

Jag kommer att här, så fort tiden tillåter, berätta mer om min egen släktforskning och vad den har inneburit för mig. Men även tankar om varför det är så spännande att fördjupa sig i vad som hänt tidigare generationer och söka information i våra fantastiska arkiv.

Att släktforska handlar inte enbart om att gå bakåt och kartlägga tidigare generationer utan att även leta efter nu levande släktingar. I sökandet har DNA varit till stor hjälp. Resultatet av DNA-topsningen har för mig inneburit att jag nu träffat och har regelbunden kontakt med flera mycket nära släktingar som jag inte visste fanns! Både i Sverige, Amerika och andra länder! Men även tillsammans med dessa kunnat lösa flera släktgåtor i Sverige och Amerika.

Jag har i mång år funderat över vem min farfars far är. Jag hade en teori men hur bevisa att den stämmer? Enda sättet att få klarhet var att ta ett DNA-test och hoppas på en matchning med en nära släkting till både mig och min farfars far. Tack vare att det fanns personer som testat sig och matchade vet jag nu vem som är min farfars far och var han är begravd. Fantastiskt!