Föreläsningar

 • Vad kan släktforskning leda till?
  Vem är du och varför är du som du är? Det var ett par av de frågor som jag fick i ett sammanhang för ett par år sedan. Det var frågor jag började fundera över men var skulle mitt sökande börja? Vilka var egentligen mina mor- och farföräldrar och deras föräldrar? Har det hänt något i min släkt som jag inte känner till som kan ha påverkat mig? Många frågor som behövde få ett svar. För att få klarhet i mina frågor och resan som har lett fram till att jag i förtid har slutat som anställd och enbart arbetar i egen verksamhet som författare, föreläsare, bokutgivare, släkt- och hembygdsforskare och med externa skrivuppdrag handlar denna föreläsning.
 • Släktforskning verkar spännande – men hur börjar jag?
  Jag har träffat många som undrar över sina rötter och vill börja släktforska men vet inte var och hur de ska börja. Denna inspirationsföreläsning kan vara en introduktion till att börja forska på egen hand eller gå en släktforskarkurs i ett studieförbund. Jag tar upp vad man bör tänka på och syftet med släktforskning och ger tips på databaser, litteratur, arkiv och nätsidor inom släkt- och hembygdsforskning.
 • Släktspår – hur fläta samman släktforskning? 
  För kommande generationer är det viktigt att dokumentera händelser i den nära familjen och bakåt i släktleden. Både i nutid men även det som går att få fram i olika källor om tidigare generationer. Många släktforskare har samlat på sig en hel del information. Det kan vara långa släktmatriklar med data som namn och olika familjehändelser men hur presentera det för andra? På vilket sätt går det att få samman allt intressant material som foton, brev, kartor och andra dokument?
  I denna inspirationsföreläsning ger jag konkreta tips på upplägg, avgränsning, disposition och illustrationer som kan leda fram till en bok, fotobok, blogg eller annat om släkten, en person eller en gård.
 • Agenter, propaganda & motståndsrörelse – faktorer som påverkade Amerikaemigrationen.
  Emigrationen från Sverige till Nordamerika från 1850 till 1930 har kommit att påverka många familjer och har stora likheter med dagens folkförflyttningar. Varför lämnade minst 1,2 miljoner, kanske så många som 1,5 miljoner, Sverige för ett osäkert liv i ett land de inte kände till och inte kunde språket? Vilken betydelse hade push- och pullfaktorer, agenter, propaganda och motståndsrörelse på att så många tog det modiga beslutet att lämna sitt hemland? Utgångspunkten i denna föreläsning är boken – Agenter, propaganda & motståndsrörelse – faktorer som påverkade Amerikaemigrationen.
 • Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår
  En junidag 1893 rodde Edvard Olsson sin bror August över Kilsviken till Åmål. Bröderna var i trettioårsåldern men detta var deras sista stund tillsammans. Efter den turen skulle de aldrig mera ses. August lämnade sin hustru Sara och deras tre små barn för att fara till Amerika. De fick heller aldrig träffa sin make och far igen. Vad hände med August och varför kom han aldrig hem? Han reste i förhoppningen om ett bättre liv, så som många människor tvingas göra också i våra dagar. Att den stora emigrationen från Sverige till Nordamerika har stora likheter med dagens folkförflyttningar är en av mina ståndpunkter. Utgångspunkten för föreläsningen är min första bok om Amerikaemigrationen – Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår. 
 • Våld i äldres nära relationer
  På uppdrag av Brottsofferjouren Sverige har jag skrivit en bok om våld i äldres nära relationer.  Läs mer här

Referenser och prisuppgift lämnas gärna efter förfrågan. Ytterligare information om mina föreläsningar hittar du i Släktforskarförbundets föreläsarbank. Se här.

Kontaktuppgifter:
Välkommen att kontakta mig på eva@editum.se eller 072 – 569 30 58.

EDITUM registrerades som företag 2013.
Godkänd för F-skatt och momsregistrerad.