Föreläsningar

Föreläsning om ”Våld i äldres nära relationer” 

  • Våldet går inte i pension – våld i äldres nära relationer
    Läs mer r.

Föreläsning om Amerikaemigrationen/släktforskning

  • Agenter, propaganda & motståndsrörelse – faktorer som påverkade Amerikaemigrationen.
    Emigrationen från Sverige till Nordamerika från 1850 till 1930 har kommit att påverka många familjer.  Varför lämnade minst 1,2 miljoner, troligen så många som 1,5 miljoner, Sverige för ett osäkert liv i ett land de inte kände till?  Vilken betydelse hade push- och pullfaktorer, agenter, propaganda och motståndsrörelse på att så många tog det modiga beslutet att lämna sitt hemland?
    Utgångspunkten för föreläsningen är min andra bok om Amerikaemigrationen – Agenter, propaganda & motståndsrörelse – faktorer som påverkade Amerikaemigrationen.
  • Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår
    En junidag 1893 rodde Edvard Olsson sin bror August över Kilsviken till Åmål. Bröderna var i trettioårsåldern men detta var deras sista stund tillsammans. Vad hände med August och varför kom han aldrig hem? Han reste i förhoppningen om ett bättre liv, så som många människor tvingas göra också i våra dagar.
    Utgångspunkten för föreläsningen är min första bok om Amerikaemigrationen – Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår.
  • Släktforskning verkar spännande – men hur kommer jag igång?
    Jag har träffat många som undrar över sina rötter och vill börja släktforska men vet inte var och hur de ska börja. Denna inspirationsföreläsning kan vara en introduktion till att börja forska på egen hand eller gå en släktforskarkurs i ett studieförbund. Jag tar upp vad man bör tänka på och syftet med släktforskning, tips på databaser, litteratur, arkiv och nätsidor inom släkt- och hembygdsforskning.  Men även konkreta tips på hur du kan presentera dina foton, brev, kartor och andra dokument som du har forskat fram.  Om du vill ha det i en bok får du tips på upplägg, avgränsning och disposition.
  • Clotilde – i en ädel dams fotspår
    Clotilde har i det tysta medverkat till ett bättre liv för många. Som hofmarskalksdotter tog hon hand om ett stort antal flickor som fosterbarn och bekostade deras utbildning. De levde i en tid som inte är så långt borta men som många inte alls känner till. Jag berättar om vad det innebar att komma från en adlig familj, vad är ett fideikommiss, äkta och oäkta barn och  om hennes stiftelser och donationer.

    Ytterligare information om mina föreläsningar om släktforskning hittar du i Släktforskarförbundets föreläsarbank. Se här
    Referenser och prisuppgift lämnas gärna efter förfrågan.

Kontaktuppgifter:
Välkommen att kontakta mig på eva@editum.se eller 072 – 569 30 58.

EDITUM registrerades som företag 2013.
Godkänd för F-skatt och momsregistrerad.