Föreläsningar

Föreläsningen “Våldet går inte i pension” 

 • Våldet går inte i pension – om våld i äldres nära relationer
  Läs mer r.

Föreläsning om Amerikaemigrationen/släktforskning

 • Agenter, propaganda & motståndsrörelse – faktorer som påverkade Amerikaemigrationen.
  Emigrationen från Sverige till Nordamerika från 1850 till 1930 har kommit att påverka många familjer.  Varför lämnade minst 1,2 miljoner, troligen så många som 1,5 miljoner, Sverige för ett osäkert liv i ett land de inte kände till?  Vilken betydelse hade push- och pullfaktorer, agenter, propaganda och motståndsrörelse på att så många tog det modiga beslutet att lämna sitt hemland?
  Utgångspunkten för föreläsningen är min andra bok om Amerikaemigrationen – Agenter, propaganda & motståndsrörelse – faktorer som påverkade Amerikaemigrationen.
 • Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår
  En junidag 1893 rodde Edvard Olsson sin bror August över Kilsviken till Åmål. Bröderna var i trettioårsåldern men detta var deras sista stund tillsammans. Vad hände med August och varför kom han aldrig hem? Han reste i förhoppningen om ett bättre liv, så som många människor tvingas göra också i våra dagar.
  Utgångspunkten för föreläsningen är min första bok om Amerikaemigrationen – Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår.
 • Släktforskning verkar spännande – men hur börjar jag?
  Jag har träffat många som undrar över sina rötter och vill börja släktforska men vet inte var och hur de ska börja. Denna inspirationsföreläsning kan vara en introduktion till att börja forska på egen hand eller gå en släktforskarkurs i ett studieförbund. Jag tar upp vad man bör tänka på och syftet med släktforskning och ger tips på databaser, litteratur, arkiv och nätsidor inom släkt- och hembygdsforskning.
 • Släktspår – hur fläta samman släktforskning? 
  Det är viktigt att för kommande generationer dokumentera händelser både i nutid men även bakåt i släktleden. Men hur presentera det för andra? På vilket sätt går det att få samman allt intressant material som foton, brev, kartor och andra dokument? I denna inspirationsföreläsning ger jag konkreta tips på upplägg, avgränsning, disposition och illustrationer så att det kan presenteras för andra.

  Ytterligare information om mina föreläsningar om släktforskning hittar du i Släktforskarförbundets föreläsarbank. Se här

Referenser och prisuppgift lämnas gärna efter förfrågan.

Kontaktuppgifter:
Välkommen att kontakta mig på eva@editum.se eller 072 – 569 30 58.

EDITUM registrerades som företag 2013.
Godkänd för F-skatt och momsregistrerad.